Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΑΡΩΜΑΤΑ (Δανάη Τερζίδη, Ράνια Καλλιμάνη)

Όλοι οι πολιτισμοί μέχρι σήμερα λάτρεψαν το άρωμα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν το κύφι από δεκαέξι διαφορετικά συστατικά και το πρόσφεραν κάθε απόγευμα στον θεό Ρα. Η τέχνη του αρώματος ξεκίνησε από την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι άλειφαν το σώμα τους με κανέλα και μέλι, οι Πέρσες βασιλείς φορούσαν αρωματισμένα στεφάνια από μύρο, γιασεμί, βιολέτες και κόκκινα τριαντάφυλλα. Στην Περσία ανακάληψαν μέθοδο συντήρησης των λουλουδιών. Αφού αποξήραναν τα λουλούδια, τοποθετούσαν τα πέταλά τους σε αεροστεγή βάζα για να ανοίξουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Στην αρχαία Ελλάδα το άρωμα συνδέθηκε με την θρησκεία. Πολλά κείμενα κάνουν λόγο για την ευωδιά που άφηναν πίσω τους οι θεοί όταν εμφανίζονταν. Ο Όμηρος αναφέρει την πρακτική της επάλειψης των νεκρών με αιθέρια έλαια.
Στην αρχαία Ρώμη μυρωδιές αναδίδονταν από κάθε ναό και σπίτι. Οι άντρες ευφηύραν το ξύρισμα και το αφτερ σειβ. Στα λουτρά βύθιζαν το σώμα τους σε ευωδιαστό νερό. Στο γεύμα σέρβιραν αρωματισμένο νερό για νa ξεπλένουν τα χέρια τους. Τον 6ο αιώνα με την διάδοση του ισλαμισμού η χρήση των αρωμάτων θεωρήθηκε θρησκευτικό καθήκον. Την εποχή του μεσαίωνα οι σταυροφόροι έφεραν από μακρινές χώρες μυρωδάτα μπαχαρικά και διέδωσαν τις τεχνικές της απόσταξης. Οι αλχημιστές θησαύριζαν επειδή υποτίθεται τα αρώματα προστάτευαν από τις επιδημίες. Στην εκκλησία όμως η χρήση των αρωμάτων ισοδυναμούσε με παράνομες σαρκικές απολαύσεις και ήταν ύποπτη για μαγεία.
Το άρωμα θριάμβευσε την εποχή της αναγέννησης. Οι μεγάλοι εξερευνητές έφεραν νέες πρώτες ύλες, όπως, βανίλια, γαρίφαλο και βάλσαμο για τις συνταγές των Ιταλών χημικών. Αρωματοποιοί από την Ιταλία και την Ισπανία εγκατεστάθηκαν στο Παρίσι και έκαναν μόδα τα αρωματισμένα γάντια. Πίσω όμως από την ευωδιαστή κατάχρηση βασίλευε η λίγδα αφού πλένονταν κάθε 4 χρόνια. Η σύγχρονη ιστορία του αρώματος εστιάζεται κυρίως στην Γαλλία διότι τα πιό πολύτιμα ιαματικά βότανα και αρώματα εντοπίζονται στον γαλλικό νότο. Μέχρι σήμερα παραμένει αδιαφιλονίκητη πρωτεύουσα του αρώματος. Όμως το πρώτο σύγχρονο αρωματοποιείο δεν είναι γαλλικό. Ο βρετανός αρωματοποιός Κρίντ άνοιζε το 1760 έναν οίκο αρωμάτων στο Λονδίνο ο οποίος μεταφέρθηκε στο Παρίσι το 1854. Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκαν τα συνθετικά προιόντα. Η εξέλιξη των τεχνικών έφερε μία οσφρητική επανάσταση. Στις αρχές του 20ου αιώνα το άρωμα έγινε προιόν πολυτελείας και απέκτησε διάφορα ονόματα και μπουκάλια. Ο κορσικανός Κοτί και ο σχεδιαστής Λαλίκ ένωσαν τα ταλέντα τους και παρήγαγαν το άρωμα τριαντάφυλλο το οποίο πούλησε 500 μπουκάλια εν μία νυκτί κι έτσι έγιναν πλούσιοι και διάσημοι. Εν συνεχεία οι μόδιστροι επέβαλαν αρώματα με χαρακτήρα και προσωπικό στύλ. Στην δεκαετία του '50 οι μυρωδιές έγιναν σοβαρότερες και ευκολότερες. Στην δεκαετία του '60 το πατσουλί ξαναβγήκε στους δρόμους. Ο άντρας σήμερα χρησιμοποιεί τα αρώματα για να αποπλανήσει τις γυναίκες.
TO ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ
Δανάη Τερζίδη & Ράνια Καλλιμάνη
Το Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella είναι ένα από τα αρχαιότερα αρωματοποιία, αλλά και φαρμακεία, στον κόσμο το οποίο ιδρύθηκε στην πόλη της Φλωρεντίας το 1221 μ.Χ.
Αρχικά ως μοναστήρι, το Santa Maria Novella ιδρύθηκε από Δομινικανούς μοναχούς με απότερο σκοπό την παραγωγή φαρμακευτικών ειδών χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ακατέργαστα θεραπευτικά βότανα.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνταν προέρχονταν είτε από τον προσωπικό κήπο του φαρμακείου είτε από τις πλαγιές της Φλωρεντίας. Η ανακάλυψη πως το ροδόνερο ήταν το κλειδί για την αντιμετώπιση της πανούκλας, το οποίο είχε αντισηπτικό ρόλο, δόθηκε από τους μοναχούς αυτούς με συνεπεία να αρχίσει η εξάπλωση του ονόματος της Santa Maria Novella. Όταν τα νέα της ποιότητας των φαρμακευτικών ειδών βγήκανε έξω στον κόσμο, αποφασίστηκε το φαρμακείο να ανοίξει για το κοινό, το 1612.
Κάθε προϊόν έχει την δική του ιστορία. Για παράδειγμα, το άρωμα “Acqua della Regina” κατασκευάστηκε για την Αικατερίνη των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας και θεωρείται το πρώτο διάσημο άρωμα του κόσμου. Επίσης, όταν παραγωγός της κολόνιας αυτης μετακόμισε στην Cologne της Γερμανίας, δόθηκε η ονομασία “Eau de Cologne” στο άρωμα προς τιμή του.
Σήμερα το Santa Maria Novella είναι ανοιχτό για όλους λειτουργώντας ως μουσείο, με τις αναγεννησιακές του τοιχογραφίες του Mariotto di Nardo και ιστορικά φαρμακευτικά βάζα, συνεχίζοντας την ιστορία του ως αρωματοποιίο. Οι παραδοσιακές αυτές συνταγές ακολουθούνται πιστά, διασπέρνοντας την φήμη της Santa Maria Novella ακόμα πιο μακριά στον χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου